به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از ایرنا، سردار محمد حسین امیراحمدی رییس مرکز مین زدایی کشورافزود: وسعت انواع میادین مین درجهان به ویژه میادین پدافندی و حفاظتی از سالهای پس از جنگ جهانی دوم به بعد افزایش چشمگیری داشته است به طوری که آمارها حاکی از کاشته شدن حدود 90 تا 110 میلیون مین در بیش از 84 کشور جهان دارد.
وی تاکید کرد وسعت زیادی از اراضی مناسب کشاورزی، صنعتی و مسکونی مینگذاری شده اند و با گذشت زمان، نحوه جمع آوری و خنثیسازی را بسیار مشکل کرده است.
وی اظهارداشت: برغم استفاده روزافزون از حیوانات، ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته، برای پاکسازی زمین ها، هنوز کار پاکسازی میادین مین و مواد منفجره به جا مانده از جنگها به کندی پیش میرود.
رییس مرکز مینزدایی کشور خاطرنشان کرد: این موضوع شاید به دلیل نبود آگاهی و درک نادرست از عوامل انسانی در عملکرد مین و روشهای پاکسازی باشد.
سردار امیر احمدی ادامه داد: حساسیتهای بینالمللی در حوزه مینزدایی در سالهای اخیر برانگیختهتر شده و امروز بسیاری از شرکتهای تجاری با هدف کمکهای بشردوستانه در این حوزه انجام وظیفه میکنند.
وی یادآور شد که جامعه جهانی همزمان با فعالیت در پاکسازی مناطق آلوده باید برای حذف و از بین بردن زمینه های ایجاد مناطق آلوده به مین تلاش کند.
وی تصریح کرد:تلاش برای کاهش و از بین بردن نزاعهای مسلحانه در سراسر جهان که یکی از اصلی ترین دلایل بروز آن دخالت کشورهای فرامنطقه ای و غربی در امور داخلی کشورها و مناطق مختلف است، جایگاه ویژهای دارد که جامعه جهانی باید برای محدود کردن و درنهایت حذف دخالتهای بی مورد این کشورها اقدام کند.
رییس مرکز مینزدایی کشور همچنین گفت: بدنبال توجه جامعه جهانی به مشکلات ناشی از مینهای کاشته شده و تلاش برای پاکسازی آنها، سرویس مینزدایی سازمان ملل متحد بر اساس قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی ایجاد شد و هماکنون 14 نهاد سازمان ملل متحد فعالیتهایی در زمینه مینزدایی انجام میدهند.
سردار امیر احمدی افزود:برخی سازمانهای بینالمللی غیردولتی نیز در کمک به مینزدایی بشردوستانه فعالیت دارند که کمیته بینالمللی صلیب سرخ و مرکز بینالمللی بشردوستانه مینزدایی ژنو از جمله این سازمان ها هستند.
وی با بیان این که نکته قابل توجه در این زمینه نحوه کمک و همکاری بشردوستانه این سازمانها است، گفت: متاسفانه نگرشها و ملاحظات سیاسی به همراه اعلام برخی پیششرط ها، کمک و همکاری این سازمانها را در هالهای از ابهام قرار داده است.
رییس مرکز مین زدایی کشور با تاکید بر تلاش مرکز مینزدایی کشور برای دریافت و ارایه همکاری و کمک در مینزدایی با سازمانهای بینالملی دولتی وغیردولتی فعال در این زمینه، اظهارداشت: نگرشها و ملاحظات سیاسی برغم تمامی این تلاشها،مانع شکلگیری این همکاریها شده است.
* نماینده سازمان ملل در تهران تاکنون در زمینه مین زدایی در ایران گامی برنداشته است
سردار امیر احمدی همچنین گفت: مرکز مینزدایی کشور در طول سالهای گذشته جلسات مشترکی را با هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در تهران برای همکاری مشترک برای مینزدایی برگزار کردد، اما تاکنون اقدام عملی از سوی سازمان ملل دراین زمینه انجام نشده است.
وی به امضای تفاهمنامه میان مرکز مینزدایی کشور با مرکز بینالمللی بشردوستانه مینزدایی اشاره کرد و گفت: تحویل نرمافزار مدیریت اطلاعات یکپارچه (IMSMA) به مرکز مینزدایی یکی از توافق های فیمابین بود که متاسفانه به دلیل اعمال تحریمهای یک جانبه این امر محقق نشد.
وی ضمن ابراز تاسف از این که کشورهای غربی حتی در انجام امور بشردوستانهای همچون مینزدایی نیز اقدام به اعمال تحریمهای غیرمنصفانه و ظالمانه می کنند، اظهار داشت: این رویکرد در نحوه اقدام سازمانهای بینالمللی تاثیرگذار است و این درحالی است که براساس برخی اطلاعات، کمک سازمان ملل به مینزدایی در عراق مبلغی بالغ بر 19 میلیون دلار بود و سالانه مبلغ 40میلیون دلار نیز توسط دیگر کشورها به مینزدایی عراق کمک میشود.
* ایران از آلوده ترین کشورهای جهان به مین است
رییس مرکزمین زدایی کشور از جمهوری اسلامی ایران به عنوان آلوده ترین کشورهای جهان به مین و مواد منفجره یاد کرد و گفت: ایران تاکنون از کمکهای بین المللی برای خنثی سازی میادین مین بهرهای نبرده هرچند که در این میان کمیته بینالمللی صلیب سرخ همکاری مناسبی با نهادهای جمهوری اسلامی ایران داشته که قابل تقدیر است.
سردار امیر احمدی با یادآوری اسناد معتبر مبنی بر این که دولت سابق عراق در هشت سال جنگ تحمیلی اقدام به کاشت بیش از 20 میلیون مین در اراضی جمهوری اسلامی ایران کرده است، گفت: ایران پس از پایان جنگ و با اراده پاکسازی میادین آلوده به مین و مواد منفجره باقیمانده از جنگ و با احترام به روح بشردوستانه حاکم بر عملیات مینزدایی، اقدام به تشکیل کمیسیون مشترک مینزدایی با کشور عراق کرد که این امر اقدامی منحصر به فرد در دنیا است که میتواند الگویی برای دیگر کشورها باشد.
وی تصریح کرد: هرچند جمهوری اسلامی ایران پاکسازی مناطق آلوده به مین خود را براساس منابع ملی دنبال می کند اما برای جذب منابع بینالمللی به منظور تسریع در امر پاکسازی نیز تلاشهای فراوانی انجام داده که نتایج بدست آمده در این زمینه قابل توجه نیست.
وی همچنین از اعلام آمادگی سازمان ملل متحد برای اقدام مشترک سهجانبه میان کشورهای ایران، عراق و ملل متحد خبر داد و گفت: مرکز مینزدایی جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام آمادگی برای تحقق این همکاری، خواستار اعلام زمینههای همکاری سازمان ملل شده است که منتظر پاسخ آنها هستیم.
رییس مرکز مینزدایی کشور اظهار امیدواری کرد که سازمانهای بینالمللی، بویژه سازمان ملل متحد در اختصاص منابع بینالمللی به کشورهای آلوده به مین تجدیدنظر کنند و نگرش بشردوستانه را در ارایه این کمکها در سرلوحه خود قرار دهند.
* مین های کاشته شده در اراضی ایران توسط کشورهای اروپایی دراختیار صدام قرار گرفته بود
سردار امیراحمدی با بیان این که مینهای کاشته شده در مناطق مرزی جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم سابق عراق در طول هشت سال جنگ تحمیلی از نظر تنوع، حجم و گستردگی قابل توجه است، یادآور شد: این مینها توسط چندین کشور غربی تامین و دراختیار صدام قرار گرفته بودند که تبعات و مشکلات اقتصادی و اجتماعی برای مردم ایران ایجاد کرده است.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس همه کشورهایی که نقشی در آلوده کردن اراضی کشور به مین داشتهاند، باید ضمن پاسخ به این اعمال غیرانسانی، در پاکسازی این مناطق نیز متعهد باشند.
رییس مرکز مینزدایی کشور با بیان این که پاکسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجر باقیمانده از جنگ یک ماهیت بشردوستانه دارد، تصریح کرد: بر این اساس تحقق کامل آن یعنی پاکسازی این میادین نیاز به همکاری و کمک بینالمللی و بسیج منابع در سطح جهان دارد.
سردار امیر احمدی اظهارداشت: در ایران چندین وزارتخانه و سازمان دولتی مانند شورای عالی امنیت ملی، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت کشور، وزارت نفت، بنیاد شهید و امور ایثارگران، هلال احمر، ستاد کل نیروهای مسلح، ارتش، سپاه پاسداران، مراکز علمی و صنعتی، سازمان بهزیستی، داوطلبان غیرنظامی، شرکتهای پیمانکاری و نیروهای مردمی در پاکسازی میادین مین در ایران همکاری دارند.
وی با بیان این که پاکسازی میادین آلوده به مین فعالیتی سخت و دشوار است که پیشرفت دراین زمینه در همه نقاط جهان به کندی انجام می شود، ادامه داد: سختی و دشواری در پاکسازی مناطق آلوده به مین در ایران چند برابر است و دلیل آن بالا بودن حجم، گستره، تنوع و پراکندگی مینهای کاشته شده در کشور است که این امر سرعت پیشرفت در پاکسازی مناطق آلوده را محدود کرده است.
وی همچنین گذشت حدود 25 سال از کاشت مینها و تاثیر تغییرات آب و هوایی را از دیگر عوامل موثر دانست که بر دشواری پاکسازی مناطق آلوده افزوده است.
رییس مرکز مینزدایی کشور، وجود نقشههای مینگذاری شده در تسریع شناسایی، علامت گذاری و پاکسازی این مناطق را بسیار تاثیرگذار دانست و افزود: بر همین اساس مرکز مینزدایی برای کسب این نقشهها از سوی طرف عراقی و همچنین سازمانهای بینالمللی از جمله کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سازمان ملل متحد تلاش کرد که تاکنون نتیجهای به دست نیاورده است.
سردار امیر احمدی، کمک نکردن و همکاری نکردن نهادهای بینالمللی بویژه در بخش تامین مالی و تجهیزاتی را از جمله مشکلات موجود عنوان کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران تلاش فراوانی برای فایق آمدن به مشکلات انجام داد که نتیجه آن پیشرفتهای حاصل شده در امر پاکسازی است.
وی اظهار امیدواری کرد تا بزودی شاهد ایرانی بدون آلودگی اراضی خود به مین و مواد منفجره بوده و موجبات رشد و توسعه همه جانبه مناطق آلوده فراهم آید.
رییس مرکز مینزدایی کشور با بیان این که عملیات مینزدایی یکی از دشوارترین عملیاتهای اجرایی است که در هر لحظه نیروهای شاغل در آن با خطرات جدی روبرو هستند، گفت: نیروهای پاکساز در جمهوری اسلامی ایران عملیات پاکسازی میادین مین را اقدامی خداپسندانه و انساندوستانه می دانند.
سردار امیر احمدی افزود: نیروهای پاکساز تحقق اهداف پاکسازی را بهطور جدی پیگیری میکنند اما متاسفانه در سال گذشته 47 نفر از از این نیروها دچار حادثه شدهاند که از این تعداد 35 نفر جانباز و 12 نفر به مقام والای شهادت نایل آمدهاند.
وی، کاهش آمار حوادث مینزدایی برای نیروهای پاکساز و کاهش خطرات احتمالی برای ساکنین مناطق آلوده را یکی از دغدغههای اصلی مرکز مینزدایی کشور عنوان کرد.
وی گفت: اجرای طرحهای مینزدایی با استفاده از استانداردهای بینالمللی و بومی سازی شده، برگزاری دورههای آموزشی و بازآموزی ویژه برای 313 نفر نیروی مینروبی و تخریب، استفاده از تجهیزات و فناوریهای نوین در عملیات مینزدایی طی سالهای اخیر از جمله تلاشهایی بوده که ماحصل آن کاهش 25 درصدی آمار مصدومان نیروهای مینزدایی در سال 89 نسبت به سالهای گذشته است.
رییس مرکز مینزدایی کشور افزود: در سالهای اخیر با همکاری برخی نهادهای داخلی و کمیته بینالمللی صلیب سرخ اقدامات قابل توجهی در حوزه آگاهسازی مردم و آموزش خطرات مین انجام شده که گروههای هدف در این آگاه سازی ها دانشآموزان، کشاورزان، دامداران، عشایر و کاروانهای راهیان نور بوده است.
وی همچنین ترجمه استانداردهای بینالمللی عملیات مین، تلاشهای گسترده برای نهایی کردن استانداردهای ملی پاکسازی و رفع آلودگی میادین و بهکارگیری تجارب بهدست آمده از سالهای فعالیت مینزدایی، طراحی و تولید و بکارگیری تجهیزات مکانیزه پاکسازی با توجه به فناوریهای نوین و تهیه روشهای پاکسازی براساس استانداردهای مورد تایید را از دیگر فعالیتهای مرکز مینزدایی کشور طی سالهای گذشته بیان کرد.
رییس مرکز مین زدایی کشور خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره به روح بشردوستانه حاکم بر پروتکل دوم کنوانسیون سلاح های متعارف خاص (CCW) احترام گذاشته و از این رو همواره در تلاش است که برغم عضو نبودن در این پروتکل ملاحظات مربوط به آن را محقق سازد.
سردار امیر احمدی افزود: آغاز فعالیت شناسایی، علامتگذاری، پاکسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجره و انهدام مینهای جمعآوری شده بلافاصله پس از اختتام جنگ تحمیلی، همکاری با کشور عراق و سازمانهای بین المللی برای پاکسازی مناطق آلوده از جمله مواردی است که از سوی جمهوری اسلامی ایران انجام شده که در پروتکلهای دوم و پنجم کنوانسیون سلاحهای متعارف خاص (CCW) به آن اشاره شده و کشورهای عضو متعهد به انجام آن هستند.
وی همچنین اظهارداشت: این در حالی است که کشورهای عضو این پروتکلها و همچنین کنوانسیون منع مین ضدنفر (کنوانسیون اوتاوا) متعهد به همکاری با دیگر کشورها برای تسهیل در امر پاکسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجره باقیمانده از جنگ هستند که این تعهد آنها در مورد جمهوری اسلامی ایران محقق نشده است.
وی یادآور شد: در حال حاضر تولید و تجارت مین در جهان سود سالیانهای بالغ برسه میلیارد دلار به جیب کارخانه های اسلحه سازی چهار کشور تولید کننده سرازیر میکند که این بیان کننده واقعیت تلخی در جهان معاصر است.
وی تاکید کرد که جامعه جهانی باید به سمت حذف دلایل بکارگیری از مین حرکت کند و آن اقدامی نیست جز محدود کردن عوامل ایجاد نزاعهای مسلحانه که دخالت کشورهای فرامنطقهای و ابرقدرت در امور داخلی کشورها و مناطق مختلف از عمده دلایل اصلی آن است.
رییس مرکز مین زدایی کشور در ادامه از نیروهایی که امروز در عرصه پاکسازی و مین زدایی مناطق آلوده فعالیت میکنند به عنوان سربازان گمنام حضرت امام زمان (عج) یاد کرد که نه به دنبال اسم و رسم هستند و نه به دنبال این که از تلاش آنها تقدیر شود.
سردار امیراحمدی گفت: نهادها و سازمان های مختلف از جمله اصحاب رسانه برای بازتاب فعالیت های نیروهای پاکساز باید وارد عمل شوند و با تهیه، پخش و نشر در این زمینه برنامه هایی را تدارک و در منظر عمومی قرار دهند.
وی درمورد بازتاب بین المللی فعالیت های انجام شده در این بخش گفت: مرکز مین زدایی در سال های گذشته چندین بار میزبان نمایندگان و گزارشگران نهادهای بین المللی از جمله ICBL بوده است اما نگرش های سیاسی حاکم بر این نهادها مانع از گزارش دقیق مربوط به اقدامات جمهوری اسلامی ایران شده است که مرکز مین زدایی کشور در این زمینه گلایه مند است.
وی افزود: برغم این موضوع نمایندگان سازمان ملل متحد و کمیته بین المللی صلیب سرخ در بیانیه خود در مراسم روز جهانی مین که روز 15 فروردین ماه برگزار شد ضمن قدردانی از اقدامات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که عملکرد ایران در پاکسازی مناطق آلوده میتواند الگوی دیگر کشورهای آلوده به مین به ویژه کشورهای منطقه باشد.